2016-02-13 10:26:11• hírek • Kocsis Zoltán

Nyolc év alatt közel hetven millió euró

Nyolc év alatt közel hetven millió euró vissza nem térítendő támogatást hívott le Szatmárnémeti városa a 2004-2012-es periódusban. Ez derül ki Ilyés Gyula korábbi polgármester válaszából, mellyel Vasile Blaga csütörtöki támadására reagált.

A PNL társelnöke szatmárnémeti látogatásán azt találta mondani, hogy a szatmári megyeszékhely az utóbbi években semmit nem fejlődött. Szerinte Szatmárnémeti a legelmaradottabb megyeszékhely a régióban és az utóbbi két polgármester nem sokat tett a városért.

Ilyés Gyula, aki 2004-2012 között töltötte be a megyeközpont polgármesteri tisztségét, saját Facebook-oldalán válaszolt a támadásra. Ebben Vasile Blaga figyelmébe ajánlja, hogy 2004-2008 között a kohéziós alapokból és más Uniós forrásokból 51,2 millió euró összértékű beruházásokat nyert meg és valósított meg a város, ebből az összegből pedig 26,5 millió vissza nem térítendő támogatás volt. Az azt követő négy évben, immár az Európai Unió tagjaként 45,8 millió eurót tudott lehívni Szatmárnémeti.

A tőle megszokott aprólékos válaszban Ilyés részletesen felsorolja a legfontosabb megvalósításokat. Ebből kiderül többek között, hogy az ipari park 5,7 millió euróból (ebből 3,5 millió volt a vissza nem térítendő támogatás), a Batizi út fölötti vasúti fölüljáró 6,9 millió euróból (2,5 millió vissza nem térítendő hitel), a Kossuth-kertben található egykori közfürdő restaurálása 743.000 euróból, a víz- és kanalizálási hálózat bővítése első lépésben 37,3 millió euróból (26,5 millió vissza nem térítendő hitel) valósult meg.

A második négy évben 67,8 millió lej értékű integrált fejlesztési programot nyert a város (ebből sikerült többek között rehabilitálni a színház épületét, térfigyelő kamerákkal felszerelni a várost és modernizálni közel két tucat utcát a Kubik környékén). A víz- és kanalizálási hálózat fejlesztésére további 23 millió eurót nyert Szatmárnémeti, a Szamos töltésén húzódó bicikliút 1,2 millió euróba került, a Ioan Slavici Gimnázium épületének felújítása 13,7 millió lejbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: